Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Laman Pak Guru Asan..........Selamat Hari Guru..........Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara..........

Selasa, Mac 03, 2015

BERCUTI DI PANTAI AIR PAPAN, MERSING

Pada cuti Tahun Baru Cina (CNY) hari itu kitorang berpakat bercuti di kawasan pantai peranginan Mersing, Johor. Pantai pilihan kitorang ialah pantai Air Papan. Di situ tersedia banyak penginapan seperti chalet, resort dan homestay. Kebetulan pula anak-anak yang seramai tiga orang itu semua pun turut bercuti: Abang bercuti setelah habis study masternya, Kakak cuti setelah habis pengajian akademiknya di Jogjakarta, dan Adik cuti pertengahan semesternya. Semua dapat berkumpul.

Persiapan awal tentunya bermula di rumah. Masing-masing menyediakan bahan dan peralatan terutamanya bahan-bahan seperti ikan, ayam, daging dan peralatan membakar. Diorang nak buat bbq di depan chalet. Semua bahan-bahan itu diperap dan dimasukkan ke dalam polisterin yang berais.

Kami pergi bercuti di pantai Air Papan dengan dua kereta. Dalam kesesakan bandar Mersing, keretaku di sodok dari belakang oleh sebuah Alza. Pemandunya pasangan suami isteri muda leka dan tertekan pedal minyak. Depan kereta diorang nampaknya teruk remuk, manakala keretaku kemek sikit sahaja di bahagian beakang.

Kitorang menginap di Air Papan Beach Resort di sebuah chalet yang besar. Dalam chalet itu ada pulak satu bilik. Kawasan chalet kelihatan bersih dan kemas. Kolam mandi pun ada. Oleh kerana CNY, kami buat tempahan sebulan lebih awal. Itupun tinggal 2 chalet yang masih kosong. Segala bangsa ada menginap di situ. Sekarang orang Malaysia suka berjalan apabila ada kesempatan bercuti.

Aktiviti kitorang hanya relals-relaks. Makan-makan, baca, jalan-jalan di pantai, jalan-jalan di lain-lain pantai, menikmati sunrise, makan, nonton tv, bakar-bakar ikan, ayam, daging dan lain-lain. Wifi dan internet memang tak ada sebab kawasan pantai Air Papan dilindungi bukit yang tinggi. Apabila malam menjelang, kawasan chalet kelihatan meriah. Masing-masing buat bbq di halaman chalet. Asap berkepul-kepul. Bau harum menerawang di angkasa chalet. Ada ketikanya kitorang mandi-manda di kolam renang. Kitorang langsung tak mandi laut. Laut bergelora pada waktu itu. Menakutkan dan merbahaya...
Tiada ulasan: