Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Laman Pak Guru Asan..........Selamat Hari Guru..........Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara..........

Rabu, Julai 29, 2009

LANDSKAP 3 - ELEMEN-ELEMEN LANDSKAP

Landskap dan Nurseri SMK Telok Kerang, Pontian, Johor.


Pembentukan landskap mempunyai beberapa elemen. Elemen-elemen landskap tersebut ialah tumbuhan-tumbuhan, manusia, air, rupa bumi, dan struktur binaan.


1. Elemen Tumbuh-tumbuhan
Tumbuh-tumbuhan ditanam kerana fungsi-fungsi tertentu. Di antaranya ialah untuk melembutkan seni bina keras seperti bangunan, untuk mengindahkan kawasan dengan bentuk, warna dan tekstur yang menarik, untuk mewujudkan persekitaran yang harmoni alam, untuk menghalang pandangan yang tidak dikehendaki, untuk mengawal pergerakan pengguna dalam kawasan landskap, untuk mengawal suhu dan iklim mikro di sesuatu tempat, dan untuk mengawal hakisan dan meningkatkan kesuburan tanah.

2. Elemen Air
Air boleh memberi kesan-kesan yang menarik. Ia boleh dalam bentuk air terjun, air pancut, kolam dan sebagainya. Air dapat melembutkan suasana, menyejukkan persekitaran, menghasilkan bunyi, menghalang kebisingan, menenangkan fikiran, meningkatkan kecantikan kawasan persekitaran, dan untuk tujuan aktiviti dan rekreasi seperti bersampan dan memancing.

3. Elemen Manusia
Elemen ini merupakan pengguna sesuatu kawasan landskap. Penelitian dan kajian terhadap aktiviti manusia dan hidupan lain di sesuatu kawasan landskap adalah perlu untuk membantu dalam menentukan reka bentuk kawasan landskap.

4. Elemen Struktur Binaan
Landskap lebih menarik jika didalamnya terdapat struktur binaan. Ia digunakan untuk memberi keanekaan, titik tumpu, warna, dan struktur. Ia adalah elemen keras, padu dan bersifat tetap dalam kawasan landskap. Sebab-sebab menggunakan struktur binaan adalah; atas ciri-ciri yang tidak ada pada tumbuhan, kerana ia tahan lasak, ia mudah dibentuk, dan kerana ia boleh direka pelbagai jenis dan bentuk. Struktur binaan yang biasa adalah wakaf, siar kaki, kerusi, lampu taman, papan tanda, pergola, pintu gerbang, binaan simen ferro dan sebagainya.
5. Elemen Rupa Bumi
Rupa bumi adalah bentuk ru pa bumi atau topografi sesuatu kawasan landskap.Rupa bumi boleh dilihat seperti gunung-ganang, bukit-bukau, lembah, lereng atau daratan. Penggunaan pelbagai bentuk rupa bumi boleh memberi keanekaan di dalam kawasan landskap untuk mengelakkan kebosanan. Rupa bumi buatan manusia seperti busut kecil, batas tanaman, kolam, dan lain-lain.
Tiada ulasan: